top of page

BONES PRÀCTIQUES

Manual de bones pràctiques

 

Us heu demanat alguna vegada què cal per observar la fauna marina del mar Mediterrani?

 

Doncs si us ho heu preguntat algun cop, esteu al lloc indicat.

Abans d'entrar a l'aigua

Primer de tot, us portem una sèrie de recomanacions abans d’entrar a l’aigua.

 

Per entrar a l’aigua i començar a observar la fauna marina és important portar el material adequat per gaudir una bona estona a l’aigua.

 

A més a més, és recomanable mirar el temps i l’estat de l’aigua del dia que vulguem a anar a observar la fauna, ja que un dia d’aigües tranquil·les proporciona una major seguretat. D’altra banda, els dies amb major visibilitat sota l’aigua segurament es veuran més espècies.

 

Un altre aspecte molt important per banyar-se és fixar-se en el color de la bandera de la platja o de la zona de bany, ja que el seu color ens indica el grau de seguretat al mar.

  • Bandera verda:

 

La bandera de color verd significa que el bany està permès, que les condicions per banyar-se són bones.

 

És a dir, que l'estat de la mar és apte per al bany, que no hi ha residus ni contaminació a nivells nocius per als humans i que no hi ha meduses ni altres animals que puguin posar en perill als banyistes.

  • Bandera groga:

 

La bandera de color groc significa que cal tenir precaució a l'hora de banyarse.

 

És a dir, que les condicions del mar són dures però no amenacen la salut dels banyistes. Pot indicar onatge alt o corrents perilloses, de forma que els nedadors han de tenir molta cura.​

  • Bandera vermella:

 

La bandera de color vermell significa que el bany està prohibit per a tothom.

 

Aquesta és la bandera amb l'advertència més greu ja que implica risc per a la salut del banyista, sigui per corrents, onatge, climatologia, contaminació o animals perillosos. 

Altres factors a tenir en compte

Un altre factor a tenir en compte són les cremes solars que utilitzem en el nostre dia a dia, ja que aquests productes químics afecten la fauna aquàtica. Això és degut al fet que alguns compostos d’aquestes substàncies són altament tòxics per a la vida marina. Per exemple, propicien el blanquejament dels coralls i, per tant, la seva mort. Doncs, una opció per no produir aquest impacte, és usar productes menys tòxics i biodegradables. 

 

 

També us recomanem que aneu sempre amb algú quan aneu a mirar espècies, a banda que us proporcionarà companyia, també us proporcionarà seguretat, ja que si en algun moment no us trobeu còmodes a l’aigua o us passa alguna cosa sempre tindreu a una persona al costat que us pot ajudar.

banderes_platges_verda.png_1094606591.png
banderes_platges_groga.png_1094606591.png
banderes_platges_vermella.png_1094606591.png
crema-solar-biodegradable-nivea-1650041739-removebg-preview.png
kisspng-line-triangle-point-area-green-tick-png-picture-5a756f7938df50.4857941415176456892
kisspng-american-red-cross-international-red-cross-and-red-wrong-5abe45618fd573.4063686415
istockphoto-1313174553-612x612-removebg-preview.png

Ingredients que cal evitar:

  • Oxibenzona

  • Octilmetoxicinamato

Dins l'aigua

no-tocar__1_-removebg-preview.png

Un cop dins l’aigua, és important respectar la biodiversitat. Es pot observar, però intenteu no tocar-la, perquè, a més de poder “molestar-la”, us podeu feu mal vosaltres mateixos! I MAI traieu espècies fora de l’aigua, ja que, si ho feu, aquestes poden acabar morint. També us recomanem evitar trepitjar les roques, pel fet que sovint hi ha espècies a sobre d’aquestes, com poden ser eriçons o bavoses. Si us voleu recolzar a les roques, doneu un cop d’ull abans!

kisspng-emoji-eye-smiley-heart-clip-art-eyes-5abce2a60a2482.7593137815223282300416-removeb

Per poder observar el major nombre possible d’espècies, us recomanem que aneu sempre horitzontals a la superfície de l’aigua. I, si us voleu submergir, tingueu en compte la pressió, ja que a major profunditat més pressió. És important compensar les oïdes per evitar lesions, és a dir, cal igualar la pressió exterior i interior de l'oïda per evitar possibles lesions. Això es pot fer emprant la maniobra de Valsalva. Consisteix a pinçar-se el nas amb els dits i bufar pel nas mentre ens anem submergint. Compte! Per pujar cap a la superfície no cal fer-la, ja que es compensa sol. Tingueu en compte que, si us submergiu amb tub, us entrarà aigua dins d’aquest. Només heu de bufar fort un cop sortiu de l’aigua i d’aquesta manera tota l’aigua que es trobava dins sortirà per dalt del tub. I si encara us queda una mica d’aigua, traieu-vos el tub de la boca i buideu-lo completament. Ja estareu llestos per continuar observant la biodiversitat del litoral barceloní.

baixa-removebg-preview.png
valsalva-removebg-preview.png

Maniobra de Valsalva

Una altra cosa important per poder observar correctament la fauna marina és mantenir netes les ulleres per fer esnòrquel o de busseig. Segurament, se us entelaran més d’una vegada. No us preocupeu, això se soluciona ràpidament. Es pot solucionar de diverses maneres; una d’elles és fregar l’interior de les lents amb un dit mullat. Una altra opció és mullar les ulleres i tornar-les a col·locar correctament a la cara.

També podeu comprar productes específics perquè no se us entelin o bé cremar la capa protectora de les ulleres.

antivaho-ecologico-sin-alcohol-antiempaante-para-mascara-buceo-snorkel-scd-removebg-previe

Producte antivaho

Al sortir de l'aigua

Un cop sortiu de l’aigua i ja estigueu secs, podeu recórrer a la nostra clau dicotòmica o als nostres cartells per saber quines espècies heu vist. I, si us heu quedat amb ganes de saber més, podeu continuar visitant la nostra pàgina web.

bottom of page